Revanchistisch kaakslagflamingantisme

Ik zie daar eerlijk gezegd het nut niet van. Serieus gasten, het Calimerocomplex kan onderhand toch wel even aan de kant? Regimepers, rode Waalse maffia, de trado’s, de vreemdelingen en het Koningshuis: iedereen is blijkbaar voortdurend snode plannetjes aan het smeden om de onschuldige, hardwerkende Vlaemingh en zijn bloedjes van kinderen het leven zuur te maken. De boze Kwak en Boemel zijn er weer op uit om die brave Jommeke een loer te draaien, zoiets.

Helaas blijft de strip maar duren en komt nooit iets goed. Vlaanderen wordt maar verder gepluimd, vernederd en het moeras ingeduwd, als je de meest radicalen der Vlaamse vrienden mag geloven. Zo op zoek naar een stok om mee geslagen te worden, dat zelfs mensen uit hun eigen kamp het (onterecht) te verduren krijgen. En dan nog enkel en alleen omdat de kaakslagflamingant de kunst van het begrijpend lezen niet machtig is. Kijk hieronder wat Liesbeth Homans overkomt, nadat ze geantwoord heeft op de onderhand beruchte ‘Neger’-column van Peter Verlinden.

Flaminganten

De kaakslagflaminganten (beiden veilig verborgen achter een anonieme twitteraccount, uiteraard) rukken een quote uit de context, lezen die verkeerd, trekken daar foute conclusies uit en gaan op basis daarvan met de voeten vooruit in de aanval.

Ik snap dat niet. Hebben die dan écht niet door dat ze zo weinig tot geen sympathie winnen voor hun zaak? Integendeel, dat dit soort gedrag en uitspraken die zaak enkel schaadt, aangezien hun wat meer gematigde medestanders er afstand door nemen? Ik heb sterke vermoedens van niet, en ze willen het misschien ook niet begrijpen. Het zijn trolletjes, die zich superieur willen voelen door alles en iedereen uit te maken en aan te vallen. Het klassieke geval van de leerkracht die elke dag kindjes uit het derde studiejaar kleineert omdat hij thuis klop krijgt van zijn vrouw (ik kijk naar u, meester De Bolle).

Andere beproefde tactieken (allemaal voorbeelden van ‘argumenten’ die ik de voorbije week in één of andere vorm naar mijn kop heb gekregen):

– Mijn goesting/idee/overtuiging is de/het enige juiste: ‘N-VA moet in de regering! Dat is de enige democratische oplossing! Dat is luisteren naar de ziel van de kiezer!’ Euhm, neen. N-VA heeft ongeveer 30 procent van de stemmen. Een meerderheid is 50+1. Ergo: tal van democratische mogelijkheden. Uw goesting is niet gelijk aan democratie.

– Beschadig de boodschapper, negeer de boodschap. Allemaal gelezen naar aanleiding van het Peter Verlinden-verhaal: ‘Stond er wel ‘NEGERS’ op zijn gevel? Waar is het bewijs? Zijn daar foto’s van? Waarom dient hij geen klacht in? En áls het er al op stond heeft hij het er ongetwijfeld zélf opgeschilderd’. Bewijslast bij het slachtoffer leggen en naast de kwestie lullen: fijn.

– Het onrecht dat elke niet-kaakslagflamingant ter wereld wordt aangedaan, is nóóit zo erg dan datgene wat de vermeende medestanders van de kaakslagflamingant of hemzelf wordt aangedaan. Als u dat niet gelooft ben u een aanhanger van Stalin, Mao, Cuba en Noord-Korea. Of -heaven forbid- van de PS.

– Wat uit hun hoek komt, is altijd ‘ludiek’ en ‘studentikoos’. Maakt niet uit wie of wat hoe hard ook is aangepakt, het is altijd allemaal om te lachen. (Kindjes zwanworsten door de strot rammen, bijvoorbeeld. Of pepperspray uitdelen.)

– Wanneer een kaakslagflamingant het té bont maakt, dan nog is het niet zijn fout (‘Cyaankali voor het FDF?’ => ‘We konden er niet aan doen mijnheer, we waren zat’. Strakke argumentatie, vrienden van de KVHV).

Wat dit Vlaams-radicaal nichegroepje mist, is inlevingsvermogen. Doorhebben dat sommige mensen de wereld anders zien en misschien wel andere gedachten hebben. En dat dat wereldbeeld en die gedachten niet per definitie inferieur zijn aan de hunne, maar gewoon anders. Theory of Mind, zoals mijn madam het placht te noemen. Dat, en een teveel aan paranoia, achtervolgingswaanzin en minderwaardigheidscomplexen. Het luidst roepende en scheldende kindje op de speelplaats, dat in het rond schopt, spuwt en slaat. En dat voortdurend vindt dat hem onrecht wordt aangedaan en dat de ander begonnen is. Boos, nukkig en tekortgedaan.

Ik begrijp dat mensen ‘Vlaming’ als een stuk van hun identiteit zien. Ik doe dat zelf ook, tot op bepaalde hoogte. Maar kan dat alstublieft vanuit een beetje fierheid, en niet als een schaamlapje voor een totaal onnodige underdogpositie of voor gratuit gescheld en leedvermaak? Uzelf optrekken door anderen naar beneden te duwen, daar bestaat een woord voor: zielig. En nu we toch bezig zijn: ik wil graag mijn Vlaamse vlag terug. Dan kan ik die naast mijn Belgische en Europese laten wapperen, zonder scheef bekeken te worden of mij een fascist te voelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s