De oogkleppen van Jean-Marie Dedecker

We hebben ons als mensheid de voorbije dagen weer van onze mooiste kant laten zien. Meer dan 140 doden in Pakistan (meerderheid kinderen), minstens 25 doden in Yemen (ook vooral kinderen) en een pipo die denkt dat hij wegens een vermeende band met Jan Jambon de politie op hun plaats mag zetten (mispoes).

Vrolijk word ik er niet van. Zeker niet wanneer brulboeien als Jean-Marie Dedecker er hun licht op laten schijnen. Ja, Jean-Marie, het is de fout van de islam. Dat een paar honderd moslimouders hun dode moslimkinderen mogen begraven: de schuld van de islam. Dat heeft niets te maken met koloniaal beleid, niets met verdeel-en-heers en de chaos die dat nalaat. Niets.

Het Westen heeft ook niets te maken heeft met de opkomst van Al Qaida. Of met het ontstaan van IS. Of met het Israelisch-Palestijns conflict. Allemaal de fout van de islam en van moslims die liever hoofden afsnijden dan dat ze hun kinderen zien opgroeien.

Cheney

En neen, ik ben niet blind voor het feit dat het vaak moslims zijn die door de rooie gaan en daar een boel slachtoffers bij maken. Maar dan vraag ik mij af hoe dat zo komt. En ik slik niet zo graag voorgekauwde verhaaltjes als ‘het ligt aan hun godsdienst’. Misschien zijn er wel andere redenen? En jawel hoor: deze, en nog duizend miljard andere zoals de oorlog tussen Iran en Irak en de nasleep daarvan, maar ik ben u hier al vier paragrafen aan het vervelen en ik heb nog punten te maken.

Onze Amerikaanse vrienden (en dan vooral de koorknapen van de CIA) zijn al lange, lange tijd bijzonder goed bezig met het bewapenen en radicaliseren van groepen en corrupte regimes overal ter wereld. “Hé zeg, mijnheer daar in de bergen in Afghanistan, hier zijn wat wapens om die ongelovige Russen mee te bestrijden. Niet vergeten dat dat moet van uw godsdienst, hé”. Omwille van olie, omwille van tegen de Commies (u weet wel, dé vijand voor 1989), omwille van invloed, macht en geldgewin. De rest van het Westen (ja, ook België) doet daar vrolijk aan mee.

Torture

En telkens opnieuw blijkt dat die strategie op korte termijn (misschien, soms) wel werkt, maar op lange termijn niks anders dan miserie veroorzaakt. Leren we daar uit? Neen, mijnheer. Zijn we blind voor onze eigen betrokkenheid? Ja, mijnheer. Steken we de schuld dan maar op iets extern zoals ‘de islam’ zodat we ’s nachts niet teveel geplaagd worden door boze dromen? Zeker, mijnheer.

Hand en eigen boezem en steken: het helpt soms.

PS: heelder boeken zou ik kunnen schrijven over het vroegere en huidige imperialisme van het Westen en de bijzonder desastreuze gevolgen die dat heeft gehad en nog steeds heeft, overal ter wereld. Er is geen conflict de voorbij 150 jaar waar de westerse wereld niet op één of ander manier verantwoordelijk voor was of bij betrokken was.

Wat niet wil zeggen dat we de enige schuldige zijn. Maar het bloody simplisme van sommigen die uit gemakzucht, domheid of een bijzonder nefaste combinatie van beide de schuld consequent bij de ‘niet beschaafde’ (sic) wereld leggen, daar word ik mottig van. Als we dan toch over religie bezig zijn: Mattheus 7, 3-5. /endrant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s